philomela

Philomela

Philomela on maailmanlaajuisesti tunnettu kuoro ja suomalaisen musiikkikulttuurin lähettiläs. Tampere on kuorolle mieluisa esiintymispaikka ja tuo hienoja muistoja – voittihan Philomela Tampereen Sävelen kuorokatselmuksen Grand Prix -palkinnon tasan 20 vuotta sitten kesäkuussa 2001.

2000-luvulla Philomela on vieraillut eri puolilla Eurooppaa sekä Japanissa, Kanadassa, Keniassa, Kiinassa, Kuubassa, Malesiassa, Sambiassa, Singaporessa, Taiwanissa ja Yhdysvalloissa. Kuoro on voittanut useita kuorokilpailuja ja vienyt etenkin suomalaista uutta naiskuoromusiikkia ympäri maailmaa.

Vuosina 2013 ja 2014 Philomela saavutti tulkinnoillaan mestaruudet European Choir Games ja World Choir Games -kilpailuissa.

Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki on johtanut Philomelaa vuodesta 1984 lähtien ja vienyt kuoroa määrätietoisesti aina kohti jotain uutta. Hänen työskentelyään leimaa intohimoinen suhde musiikkiin. “Enemmän tunnetta, vielä enemmän! Musiikissa ollaan mukana täysillä.” Marjukka tekee työtään suurella lämmöllä ja innostuksella, joka tarttuu helposti. Tasavallan presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvon vuonna 2009. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Riihimäen vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2006, minkä lisäksi hänelle on myönnetty muun muassa Kalevalaseuran Kekrinpäivän tunnustuspalkinto (2005) ja Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinto kuorokulttuurin uudistamisesta sekä aikuisten ja lasten laulattamisesta (2019).

Virtuaalikonsertti kokoaa huippuhetket Philomelan 35-vuotisjuhlakonsertista Helsingin musiikkitalolta marraskuulta 2019. Yleisö  pääsee mukaan heittäytymään musiikin taikaverkkoon, jossa kaikki tunteet ovat sallittuja. Philomela tilasi juhlakonserttia varten musiikkia säveltäjiltä, joiden käsissä taika saa omat hienot tulkintansa. Taika-ohjelmistossa juhlistetaan myös Minna Canthia  sekä Philomelan ja Anna-Mari Kähärän yhteistyöstä syntynyttä Samsara-levyä.

Kesto 58 minuuttia

Kokoonpano

Philomela, Joht. Marjukka Riihimäki

Tekijät

Ohjaus, koreografia: Leena Gardiner
Valot: Valo Virtanen
Videokuvaus: Jyri Sariola, Antti Vuori, Olex Smith, Antti Kuivalainen
Äänitys: Jyri Sariola & Musiikkitalo
Leikkaus: Olex Smith/Alm Studios
Striimileikkaus: Olli Riihitupa

Ohjelmisto

Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä:
     Työnjako täytyy tulla
     Jumalan valtakunta on suuri
     Kaikkea muuta
     Jospahan tulisi
säv. Anna-Mari Kähärä (*1963), teksti Minna Canth (1844‒1897)
koreografia Sonya Lindfors
puhesolisti Cécile Orblin

Minulla on kaikki
säv. Virpi Eroma (*1981), teksti Inka Nousiainen (*1976)

Noita
säv. Jussi Chydenius (*1972), teksti Saima Harmaja (1913‒1937)

Neito ja lohikäärme
säv. Soila Sariola (*1977)
soolo Elisa Kauppinen

Sorry that I drowned
säv. Anders Edenroth (*1963)
Inspired by a letter found on the body of a drowned Syrian refugee

Puhun puille
säv. ja viulu Hanni Autere (*1969), teksti Kanteletar / Hanni Autere

Linkit

KUVA: Tanja Ahola