composers_qa

Säveltäjien haastattelutunti

Tässä tilaisuudessa festivaaliyleisön haastateltavana ovat kolme kuoromusiikkiin erikoistunutta säveltäjää: irlantilainen Michael McGlynn, suomalainen Jaakko Mäntyjärvi ja espanjalainen Eva Ugalde. Kysymyksiä voi esittää suomeksi tai englanniksi joko striimin chatissa tai lähettämällä kysymyksensä etukäteen osoitteeseen music@tampere.fi (otsikoi sähköpostiviestisi ”Q&A”). Keskustelukieli englanti.

Michael McGlynn

Michael McGlynn (s. 1964 Dublinissa) perusti Irlannin kansalliskuoroksi mainitun ANÚNAn vuonna 1987 omien sävellystensä instrumentiksi ja tarkoituksenaan luoda Irlannille oma omintakeinen kuoromusiikin muoto. Hän on taltioinut ja tuottanut 17 albumia ANÚNAn kanssa. Vuonna 2018 hän perusti M’ANAM-mieslauluyhtyeen ja Systir-naislauluyhtyeen. Michaelin teoksia ovat tilanneet, taltioineet ja esittäneet mm. BBC Singers, Rajaton, Britannian kansallinen nuorisokuoro sekä Grammy-palkitut amerikkalaiset kuorot Conspirare ja Phoenix Chorale. Hän on Tampereen Sävelen taiteellinen johtaja vuonna 2021.

Jaakko Mäntyjärvi

Jaakko Mäntyjärvi (s. 1963) on suomalainen kääntäjä ja säveltäjä. Hän on freelance-kääntäjä mutta toimii myös puoliammattilaismuusikkona, pääasiassa kuorolaulajana. Tämän vuoksi suurin osa hänen sävellystuotannostaankin on kuoromusiikkia. Hänen teoksiaan on julkaistu tähän mennessä noin 100. Hän luonnehtii itseään säveltäjänä eklektiseksi traditionalistiksi. Hän oli Tapiolan Kamarikuoron nimikkosäveltäjä v. 2000–2005, ja hän on myös opettanut kuoromusiikin historiaa Sibelius-Akatemiassa.

Eva Ugalde

Eva Ugalde (s. 1973 San Sebastianissa) alkoi säveltää kuoromusiikkia baskisäveltäjä Javier Buston rohkaisemana. Hänen musiikki-ilmaisunsa on monimutkaista mutta selkeää ja orgaanisesti lauluäänille sopivaa. Niinpä hänen teoksiaan esitetäänkin jatkuvasti ympäri maailmaa. Hän on ollut kansallisten ja kansainvälisten kilpailujen tuomaristossa (mm. Euroopan kuorosäveltäjäpalkinto ja kansainvälinen Guido d’Arezzo -sävellyskilpailu). Viime vuosina hän on pitänyt mestarikursseja omista teoksistaan sekä kuorolle säveltämisestä yleensä. Madridilaisen ALAIA-naiskuoron taltioima hänen tuotannolleen omistettu levy on saatavilla osoitteessa www.alaiaensemble.com.

Tekijät

Michael McGlynn
Jaakko Mäntyjärvi
Eva Ugalde

Linkit