Fergus-Cahillane
Ellie-songs-of-earth
Anna-Morottaja_c_Juha-Kauppinen
songs-of-earth-landscape-Fergus-Cahillane
Arlie-Neskahsi

Songs of The Earth

-Maan lauluja

Maaliskuussa 2020 tuntemamme maailma pysähtyi. Kenties ensimmäistä kertaa ikinä jouduimme ihmiskuntana yhteisen kokemuksen äärelle, pakotettuina tarkastelemaan itseämme ja suhdettamme tähän maailmaan kriittisesti. Itsestään selvinä pidettyjen vapauksien rajoittuminen pakotti meitä pohtimaan elämäämme ja suhdettamme toisiin ihmisiin, ja toisaalta tilanne antoi monille mahdollisuuden löytää uudelleen yhteys luontoon maalla ja merellä.

Songs of the Earth – Maan lauluja heijastaa näitä yhteyksiä, joita ilmaisevat Irlannin, Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden ja saamelaisten kulttuureista syntyisin olevat laulajat. Heidän laulunsa luotaavat moninaisia suhteitamme luontoon ja sitä, miten nämä ilmenevät yhteisöissä ja niiden liittymisessä ympäristöönsä.

Fergus Cahillane

Fergus Cahillane on erikoistunut Irlannin perinnemusiikkiin. Hänellä on korkeakoulutason klassisen laulumusiikin loppututkinto. Hän soittaa mandoliinia, irlantilaista bodhrán-rumpua, kitaraa ja matalaa tinapilliä. Ennen pandemiaa Fergus oli mukana nimikkomuusikko-projektissa, jolla tavoitettiin satoja koululaisia Dublinin pohjoisosissa. Hän on Anúna- ja M’ANAM-vokaaliyhtyeiden jäsen ja on omistautunut tarinankerronnalle musiikissa. Pandemian aikana hän on keskittynyt musiikin ja luonnon suhteeseen ja on kehittämässä tähän perustuvaa musiikkiproduktiota.

Ellie Níc Fhionnghaile

Ellie Níc Fhionnghaile on irlantilainen viulunsoittaja ja laulaja Glencolmcillen kaupungista Donegalin kreivikunnan lounaisosasta. Vaikka hänen juurensa ovat syvällä Irlannin perinnemusiikissa, hän on ollut laajalti tekemisissä erilaisten kuorojen, yhtyeiden, duojen ja triojen kanssa sekä esiintynyt solistina eri musiikin lajeissa. Hän on esiintynyt eri puolilla Irlantia ja ulkomailla useiden ryhmien kanssa. Hän oli DkIT:n Ceol Oirghialla Traditional Ensemblen jäsenenä kiertueella Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Hän on esiintynyt myös konserteissa Patrick Kavanagh Centressä, Birrin linnassa, Clontarfin linnassa, Dublinin kaupungintalolla, An Táin -teatterissa sekä radiolähetyksessä Irlannin yleisradioyhtiön RTÉ:n Céilí Housen kanssa vuonna 2018.

Vuodesta 2017 Ellie on ollut kansainvälisesti kiitetyn Anúna-vokaaliyhtyeen jäsen. Hän on esiintynyt yhtyeen mukana Euroopassa, Aasiassa ja Marokossa sekä taannoin Celtic Connections -festivaalilla Glasgow’ssa vuonna 2020 ja verkossa toteutetulla kuorofestivaalilla ”Live from London” Voces8-lauluyhtyeen kanssa joulukuussa 2020. Vuonna 2019 Anúna julkaisi laulun I Will Give My Love an Apple, jossa hän laulaa solistina. Hän on vuonna 2019 perustetun Systir-naislauluyhtyeen perustajajäseniä; tämä Anúnan sisaryhtye on keskittynyt esittämään a cappella -sovituksia naisäänille.

Anna Morottaja

Kuobžâ-Piäká Ánná, Karhu-Pekan Anna, Anna Morottaja on Inarista kotoisin oleva muusikko, joka livđaa, joikaa ja laulaa. Annan esiintymiseen välittyvät luonnon keskellä elämisen kokemukset. Livđejen lomassa hänen voikin kuulla kaakattavan hanhena tai räkättävän riekkona, ja hänen mukanaan voi miltei päästä kesälintujen siiville.

Annan sydäntä lähellä on erityisesti elpymässä oleva inarinsaamenkielinen vokaalimusiikkiperinne, livđe. Hän on opettanut livđeä lapsille inarinsaamenkielisissä päivähoitopaikoissa ja kouluissa sekä aikuisille työpajoissa. Annan a cappella -esikoislevy Livđe ilmestyy 2021. Musiikin ohella Annan elämässä keskeisiä ovat kalastus, marjastus ja käsitöiden tekeminen. Anna toimii myös inarinsaamen kielen ja saamelaiskulttuurin opettajana sekä kääntäjänä.

Arlie Neskahi

Arlie Neskahi kuuluu Dine’-heimoon. Hän on Naaneesht’ezhi Tachiinii -klaanin ja Tsinsikaadnii-kansan jäsen. Neskahi kasvoi reservaatissa Shiprockin pikkukaupungissa New Mexicon osavaltiossa. Hänen perheensä on vahvasti hengellinen ja rohkaisi häntä oppimaan ja harjoittamaan perinteistä musiikkia ja kulttuuria. Arlie tunnetaan perinnemusiikin laulunvälittäjänä, säveltäjänä ja esittäjänä. Hän myös luennoi usein konferensseissa ja toimii nykyään konsulttina nuorille alkuperäiskansan jäsenille tarkoitetuissa koulutus- ja johtamisprojekteissa.

Neskahi on ollut kuuluisan White Eagle Singers -yhtyeen keulahahmo vuodesta 1974. Yhtye on kiertänyt Pohjois-Amerikkaa ja voittanut useita laulukilpailuja sekä isännöinyt useita tärkeitä powwow-kokoontumisia. 1980-luvun lopulla Arlie kiersi American Indian Dance Theatren musiikillisena johtajana Euroopassa, Lähi-Idässä, Japanissa ja eri puolilla Yhdysvaltoja.

Arlie kutsutaan usein seremoniamestariksi oman kansansa tilaisuuksiin, ja häntä arvostetaan laajasti heimoperinteiden, tanssien, laulujen ja historian tuntemuksestaan. Hän on säveltänyt musiikkia kansallisille järjestöille sekä näytelmiin ja elokuviin. Hän katsoo edustavansa sukuaan kaikessa, joten hän tavoittelee erinomaisuutta ja intohimoa kaikissa tekemisissään. Hän harjoittaa Dine’-heimon Beauty Way -uskoa ja on kiitollinen pyhille saamistaan siunauksista.

Tekijät

Tampereen Sävelen tilaus, tuottaja Michael McGlynn

Songs of the Earth: Fergus Cahillane

Kuvaus: Michael McGlynn
Kuvauspaikka: Caragh Lake -järvi, Kerryn kreivikunta, Irlanti
Leikkaus: Michael McGlynn

Songs of the Earth: Ellie Níc Fhionnghaile

Kuvaus: Michael McGlynn
Kuvauspaikka: Donegalin kreivikunta, Irlanti
Leikkaus: Michael McGlynn

Songs of the Earth: Anna Morottaja

Kuvaus: Joonas Saari
Äänitys: Janne Lappalainen
Kuvauspaikka: Inari, Suomi/Saamenmaa
Leikkaus: Michael McGlynn
Yhteistyössä: Saamelaiskulttuurikeskus Sajos (The Sámi Cultural Centre Sajos – Säämi kulttuurkuávdáš)

Songs of the Earth: Arlie Neskahi

Kuvaus: Russell Seaton
Kuvauspaikka: Snoqualmie River -joen etelähaara, Cascade-vuoret, Washingtonin osavaltio, USA.
Leikkaus: Michael McGlynn

Esiintyjät

Fergus Cahillane
Ellie Níc Fhionnghaile
Anna Morottaja
Arlie Neskahi

Linkit

KUVA / ANNA MOROTTAJA: Juha Kauppinen