Inner-flow-spring-hymnal

Spring Hymnal

Festivaalin 2021 ennakko-ohjelmana esitetään Tampereen Sävelen, Tampereen elokuvajuhlien ja Tampereen Taidemuseon tilausteos, joka on keväisen luonnon visuaalinen ja musiikillinen ylistys. Rovaniemeläinen mediataiteilija Arttu Nieminen on kuvittanut Alex Freemanin säveltämään Cathedral of Spring -laulusarjaan sisältyvän Keväthymnin (Spring Hymnal), joka löytyy Somnium Ensemblen levyltä Unesi ääni (2019).

Spring Hymnal -teos kosketti valoisalla herkkyydellään kasvaen voimakohdassaan väkeväksi virtaavaksi kokemukseksi. Mielessäni jääpadot murtuivat ja tulokulma teokseen terävöityi”, Nieminen kuvailee.

”Kevät on taiteellisesti kiinnostavinta aikaa omassa luomisen vuodenkierrossa. Ounas- ja Kemijoen yhtymäkohdassa Rovaniemellä joki tarjoaa keväisin eeppisen näytelmän jäiden lähdön ja tulvien saattelemana. Haltioidun niiden äärellä toistuvasti, ja nyt se oli ilo tehdä tämän kuoroteoksen kutsumana.”

Kesto 6 minuuttia

Spring Hymnal

Spring Hymnal [Kevään virsikirja] on Alex Freemanin kuoroteoksen Cathedral of Spring viimeinen osa. Neliosaisen teoksen ensiosassa esitelty e.e. cummingsin runo Epithalamion palaa tässä; Freeman sävelsi cummingsin riemullisen tekstin ylistyslauluna keväälle:

Oi näkyvä autuus ihana ihana sietämätön!hiljaisuus rikkumaton jumalan välttelevän kuuluvan suuren ruusun!

cummingsin lyyristä ja toisteista korkealentoista tekstiä kuullaan aluksi unisonona lauletulla melodialla, lähes mumisten. Melodia kasvaa lähes mahtipontiseksi kevään elinvoiman purkaukseksi, minkä jälkeen musiikki vaipuu alkuhämärään ja hajoaa pitkäksi, hitaaksi huokaukseksi.

Arttu Nieminen

”Olen Rovaniemellä asuva ohjaaja ja mediataiteilija, ja teosteni lähtökohtana on arktinen luonto. Välillä luonto näyttäytyy minulle omana tiedostavana olionaan, toisinaan taas mystisenä rajapintana näkyvän ja näkymättömän välillä.  Surrealistisuus, intuitiivisuus ja sattuma johdattavat työskentelyäni.

Symmetrialla ja horinsontilla leikittelevä muotokieleni on jalostunut vuosia. Kameratekniikoiden myötä uusin tyyliäni mm drone- ja makrokuvaustekniiikoiden avulla. Etenen umpihangella sinne missä harva on käynyt, ja missioni on tehdä lappisurrealismista videotaiteen saralla käsite.

Videotöissäni ja elokuvissa luonto hengittää hypnoottisesti. Se kutsuu sisäänsä paljastaen yllättäviä ulottuvuuksia itsestään ja pakahduttaa kauneudellaan.

Eristäytynyt, mystinen ja virtaava ovat määreitä, joista teokset hallusinoivat muotoaan. Ne ovat houreisia oodeja lapin luonnon mystisille piirteille. Ne houkuttavat metsään uusin silmin.”

Tekijät

Kuvaus, leikkaus – Arttu Nieminen
Musiikki – Alex Freeman
Kuoro – Somnium Ensemble, joht. Tatu Erkkilä

Yhteistyössä

Tampereen elokuvajuhlat – Tampere Film Festival
Tampereen Taidemuseo

Linkit