Kuorokatselmus

Vuoden 2025 Kuorokatselmuksen säännöt on julkaistu

2019: Queens of Qoro Quando (FI)

Kuorokatselmus 2025

Kansainvälinen kuorokatselmus soi Sävelessä kolmen päivän ajan. Tuomaristo jakaa päätöskonsertissa 10 000 euroa tunnustuspalkintoina. Lisäksi tuomaristo voi myöntää katselmuksessa erityisesti ansioituneelle kuorolle Grand Prix -nimityksen. Jokaiselle kuorolle lähetetään katselmuksen jälkeen tuomariston esityksen mukaisesti diplomi 1–3:lla pronssi-, hopea- tai kultaleimalla sekä kirjallinen palaute.

Kuorokatselmukseen voivat osallistua kaikki ilman sähköistä äänenvahvistusta esiintyvät kuorot kuorotyypistä ja kuoron koosta riippumatta. Ilmoittautuminen vuoden 2025 Kuorokatselmukseen alkaa 7.1.2025. Alla olevasta osallistuminen-linkistä pääset sääntöihin.

Tuomaristo 2025

Katselmuksen kansainväliseen tuomaristoon kuuluu viisi jäsentä. Tuomariston kokoonpano julkistetaan viimeistään joulukuussa 2024.

Jennifer Tham

Jennifer Tham johtaa singaporelaista SYC Ensemble Singers -kuoroa, joka keskittyy esittämään elävien säveltäjien musiikkia. Hänelle on myönnetty maansa korkein kulttuurialan tunnustus ansioista kulttuurikentän kehittämisessä. Hän on opettanut kuoropedagogiikkaa ja kuoronjohtoa Nanyang-taideyliopistossa Singaporessa sekä johtanut ja ollut jäsenenä konferenssien ja symposiumien paneeleissa Singaporessa, Argentiinassa, Tanskassa, Virossa ja Ruotsissa. Hän oli Aasian ja Etelä-Tyynenmeren kuoromusiikin symposiumin taiteellinen johtaja ja koordinoi maailman kuorojärjestön (IFCM) Aasian ja Tyynenmeren toimikunnan toimintaa. Hän on Singaporen edustaja maailman kuoroneuvostossa ja on ollut tuomariston jäsenenä World Choir Games -kilpailuissa ja festivaaleilla vuodesta 2003 lähtien.

Basilio Astulez

Basilio Astulez opettaa kuorolaulua Leioan kunnallisessa konservatoriossa, missä hän perusti Leioa Kantika Korala -lapsikuoron vuonna 2000. Hän johtaa myös palkittua Vocalia Taldea -naiskuoroa. Hän on taltioinut 12 levyä ja tehnyt kuorojensa kanssa konserttikiertueita Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Hän opettaa kuoronjohtoa musiikkikasvattajille Espanjassa, ja hän saa säännöllisesti kutsuja tuomaristoihin ja kuorolaulukurssien ja -seminaarien vetäjäksi eri puolilla maailmaa. Hän on myös opettanut kuoronjohtoa Baskimaan Musikene-konservatoriossa vuodesta 2018, ja hän johtaa Baskimaan nuorisokuoroa (EHGA), joka hiljattain voitti kolme ensipalkintoa Tolosan kansainvälisessä kuorokilpailussa.

Kaija Viitasalo

Musiikkineuvos Kaija Viitasalo tunnetaan näkemyksellisenä naiskuoromusiikin uudistajana ja kehittäjänä sekä monipuolisena musiikkipedagogina. Hän on toiminut naiskuoro KYN:n johtajana syksystä 1989 lähtien. Hänen johdollaan KYN on noussut suomalaiseen ja kansainväliseen kuorokärkeen. Kuoronjohtajana hänet on palkittu Klemetti-kilpailussa 2002 sekä Tampereen Sävelessä 2011. Vuonna 2018 Viitasalo sai Naiskuoroliiton kultaisen ansiomerkin, ja vuonna 2021 Suomen kuoronjohtajayhdistys valitsi hänet Vuoden kuoronjohtajaksi. Kesällä 2022 Sulasolin liittohallitus myönsi hänelle Klemetti-palkinnon. Viitasalo on toiminut tuomarina kuoro- ja sävellyskilpailuissa. Hän työskentelee musiikin lehtorina Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa.

Timo Nuoranne

Timo Nuoranne on toiminut vuodesta 2014 Düsseldorfin Robert Schumann -korkeakoulun kuoronjohdon professorina. Nuoranne opiskeli kuoronjohtoa Sibelius-Akatemiassa ja Tukholman musiikkikorkeakoulussa. Hän toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston kuoronjohdon lehtorina vuosina 1996–2014 ja johti Radion kamarikuoroa 1997–2004. Tampereen Filharmonisen Kuoron johtajana Nuoranne oli vuosina 2005–2013. Lisäksi hän on johtanut mm. Suomen Laulua, Jubilate-kuoroa ja Kamarikuoro Gloriaa. Vierailevana kuoronjohtajana Nuoranne on työskennellyt mm. Viron filharmonisen kamarikuoron, Belgian Flaaminkielisen Radiokuoron, saksalaisen RIAS-Kammerchorin ja Cappella Romanan (Portland, Oregon) kanssa. Vuosina 2002–2006 hän toimi Elisabeth Singers -kamarikuoron taiteellisena johtajana Japanin Hiroshimassa.

Orla Flanagan

Orla Flanagan on musiikin apulaisprofessori Dublinin Trinity Collegessa Irlannissa. Hän opiskeli kuoronjohtoa Kodály-instituutissa Unkarissa ja väitteli tohtoriksi Irlannin kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa. Hän johtaa Mornington Singers -sekakuoroa, joka voitti Grand Prix’n vuoden 2019 kansainvälisessä Itämeren kuorokilpailussa Latviassa. Orla on saanut kuoronjohtajana useita tunnustuksia kansainvälisissä kilpailuissa, mm. MacCurtain & McSwiney Award ohjelmistonsuunnittelusta Corkin kansainvälisellä kuorofestivaalilla kolmeen otteeseen sekä erikoispalkinnon tulkinnastaan 10. kansainvälisessä kuorokilpailussa Slovenian Mariborissa. Hän on myös työskennellyt ammattilaiskuorojen kanssa (Milltown Chamber Choir, EnsemBéal, Resurgam ja Irlannin kansallinen kamarikuoro). Vuonna 2020 hänet nimitettiin kansainvälisen kuoronjohdon kesäkurssin Sing Ireland taiteelliseksi johtajaksi.

Kolmen kultaleiman kuorot

Kolmen kultaleiman kuorot vuodesta 1975. Vuonna 2021 Kuorokatselmusta ei järjestetty.
Grex Musicus (Suomi)
2023
Grex Musicus (Suomi)
Grex Musicus (Suomi)
Kipinät (Suomi)
2019
Kipinät (Suomi)
Queens of Qoro Quando (Suomi)
Kipinät (Suomi)
Christophorus-Kantorei (Saksa)
2017
2 kultaleimaa
Christophorus-Kantorei (Saksa)
Junges Consortium Berlin (Saksa)
Kamarikuoro Värinä (Suomi)
Oriana (Ukraina)
Vaskivuoren lukion kamarikuoro (Suomi)
Christophorus-Kantorei (Saksa)
Estonian Radio Children’s Choir
2015
Estonian Radio Children’s Choir (Viro)
Spira Ensemble (Suomi)
Turun konservatorion kamarikuoro (Suomi)
Grand Prix: Spira Ensemble
Estonian Radio Children’s Choir
Musica-kuoro (Suomi)
2013
Musica-kuoro (Suomi)
Spigo (Latvia)
Musica-kuoro (Suomi)
Aino-kuoro (Suomi)
2011
Aino-kuoro (Suomi)
Kamarikuoro Kaamos (Suomi)
Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat (Suomi)
Grand Prix: Kamarikuoro Kaamos (Suomi)
Aino-kuoro (Suomi)
Hämäläis-Osakunnan Laulajat (Suomi)
2009
Akademiska Sångföreningen (Suomi)
Hämäläis-Osakunnan Laulajat (Suomi)
Slavonic Tractor (Suomi)
Hämäläis-Osakunnan Laulajat (Suomi)
Laurus Nuorisokuoro (Suomi)
2007
2 kultaleimaa:
Vox Aurea (Suomi)
Akademiska damkören Lyran (Suomi)
Laurus Nuorisokuoro (Suomi)
Sibelius-lukion kamarikuoro (Suomi)
Laurus Nuorisokuoro (Suomi)

2005

Grex Musicus (Suomi)
Grand Prix: Grex Musicus (Suomi)

2003

Vox Aurea (Suomi)
Tone Tomšic (Slovenia)

2001

Bryansk City Academic Choir (Venäjä)
Ljubljanski Madrigalisti (Slovenia)
Lyran (Suomi)
Philomela (Suomi)
Grand Prix: Philomela (Suomi)

1999

Anglo-Chinese Junior College Choir (Singapore)
Jubilate (Suomi)
Grand Prix: Anglo-Chinese Junior College Choir (Singapore)

1997

Kampin laulu (Suomi)

1995

De La Salle University Chorale (Filippiinit)
Grand Prix: De La Salle University Chorale (Filippiinit)

1993

Tallinnan Vanhankaupungin poikakuoro (Viro)
Kiimingin Kiurut (Suomi)
Grand Prix: Tallinnan Vanhankaupungin poikakuoro (Viro)

1991

Museum Musicum (Liettua)

1987

Collegium Musicum (Puola)

1985

2 kultaleimaa:
Jubilate (Suomi)
Hyvinkään Nuorten Kamarikuoro (Suomi)
Semmelweis (Unkari)

1983

Csili (Unkari)
Polyteknikkojen Kamarikuoro (Suomi)
Tallinnan Polyteknisen Instituutin Kuoro (Eesti)

1981

Turun Konservatorion Nuorisokuoro (Suomi)
Jubilate (Suomi)
Norjan Radion Studiokuoro (Norja)

1979

Eestin Tiedeakatemian Naiskuoro (Eesti)
Imatran Seurakunnan Kamarikuoro (Suomi)
Jyväskylän Studiokuoro (Suomi)
Kouvolan Musiikkiluokkien Kuoro (Suomi)
Lahden Kamarikuoro (Suomi)

1977

Polyteknikkojen Kuoro (Suomi)
Kaleva-kuoro (Eesti)
Miskolcin 6. kansakoulun musiikkiosaston kuoro (Unkari)

1975

Tuiran Kamarikuoro (Suomi)