SØNK (DE), 2019

Yhtyelaulukilpailu 2021

Upeasta tunnelmastaan ja korkeasta tasostaan tunnettu kansainvälinen yhtyelaulukilpailu tuo jälleen kuultavaksi lauluyhtyeitä Suomesta ja ulkomailta. Vuoden 2021 kilpailu toteutetaan online-kilpailuna. Kilpailun palkintoina ja tunnustuspalkintoina jaetaan yhteensä 11 500 euroa. Lisäksi tuomaristo myöntää parhaan yhtyeen Grand Prix’n.

Vuoden 2021 yhtyelaulukilpailun partnereita ovat SulasolFinlands svenska sång- och musikförbund sekä Suomen Kirkkomusiikkiliitto. Yhtyelaulukilpailun pääpartneri on Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö.

Mukaan kilpailuun 2023?

Kilpailuun voivat osallistua kaikki säestykselliset ja säestyksettömät 3-8 laulajan harrastaja- ja ammattilaisyhtyeet. Ilmoittautuminen vuoden 2023 kilpailuun alkaa 9.1.2023.

Tuomaristo 2021

Puheenjohtaja: Jussi Chydenius (FI)
Muut jäsenet: Sara Brimer Davey (US), Katarina Henryson (SE), Karoliina Kantelinen (FI), Wolfram Lattke (DE)

Jussi Chydenius

Jussi Chydenius on todellinen musiikin monitoimimies: bassolaulaja, rumpali ja säveltäjä. Chydenius aloitti muusikon uransa rumpalina yhdessä 90-luvun suosituimmista rockyhtyeistä Don Huonot, jossa soitti vuoteen 2001 saakka. Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun vuonna 1999 voittaneen Lauluyhtye Rajattoman riveissä Chydenius on laulanut yhtyeen perustamisesta 1997 lähtien. Rajattoman lisäksi Chydenius on säveltänyt laajalti kuoroille niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun tuomaristossa hän on ollut mukana vuodesta 2003 lähtien.

Sara Brimer Davey

Sara Brimer Davey syntyi itäisessä Tennesseessä ja opiskeli musiikkikasvatusta ja esiintymistä Itä-Tennesseen yliopistossa. Vuonna 2018 hän sai yliopistoltaan Distinguished Alumni -tunnustuksen työstään maapallon eri kolkissa. Muutettuaan Lontooseen vuonna 2009 liittyäkseen The Swinglesiin ykkössopraanona hän on esiintynyt Sky TV:n Sing: Ultimate Acapella -showssa, laulanut taustoja yli 30 elokuvaan (mm. Wonder Woman ja Nälkäpeli), ohjannut työpajoja ja valmentanut solisteja sekä lauluyhtyeitä ympäri maailmaa. Brimer Davey jätti The Swinglesin vuonna 2018 ja nauttii nykyään englantilaisesta kyläidyllistä Cambridgen liepeillä, missä jatkaa laulamista ja laulun opettamista.

Katarina Henryson

Katarina Henryson on vuonna 1984 perustetun kuuluisan ruotsalaisen The Real Group -lauluyhtyeen perustajajäsen ja säveltäjänä parillakymmenellä yhtyeen levyllä. Vuodesta 2017 hän on tutkinut  ääniperformanssia, mm. koordinoiden Marina Abramovicin performanssiteoksen The Cleaner [Siivooja] äänimaisemaa Tukholman modernin taiteen museossa. Katarina on Tukholman Eric Ericson -salissa järjestettävän 360°-konserttisarjan taiteellinen johtaja, ja hän toimii myös kuorojen ja lauluyhtyeiden työpajakouluttajana The Real Group -akatemiassa. Vuodesta 2021 Katarina on ollut mieskuoro Sångsällskapet NS:n johtaja Visbyssä Gotlannin saarella. 

Karoliina Kantelinen

Karoliina Kantelinen on eri maiden kansanomaisiin laulutyyleihin erikoistunut muusikko, joka viimeistelee taiteellista tohtorintutkintoaan. Erityislaulunlajeina Kantelinen on tutkinut mm. vienankarjalaista joikua, loitsuja ja itkuvirsiperinteitä. Kantelisen tieteellis-taiteellisena ”missiona” on ollut näiden laulunlajien esittäminen omassa nykypäivän konserttiohjelmistossaan. Hän säestää itseään 10-14-kielisillä kanteleilla sekä kansanomaisilla puhaltimilla. Kantelinen esiintyy soolona sekä useissa yhtyeissä. Kansainvälisen konsertoinnin lisäksi Kantelinen opettaa laulua Sibelius-Akatemiassa sekä vetää kansanmusiikin luentosarjoja sekä erilaisia työpajoja mm. kuoroille ja lauluyhtyeille niin Suomessa kuin ulkomailla.

Wollfram Lattke

Wolfram Lattke aloitti laulajanuransa kahdessa Saksan kuuluisimmista poikakuoroista, Dresdenin Kreuz-kuorossa ja Leipzigin Tuomas-kuorossa. Sittemmin hän opiskeli klassista laulua Leipzigin Felix M. Bartholdy -konservatoriossa, ja vuonna 1995 hänestä tuli palkitun ensemble amarcord -lauluyhtyeen jäsen. Yhdessä yhtyeen kanssa Lattke perusti vuotuisen Leipzigin a cappella -festivaalin vuonna 1997. Solistina hän on kysytty nimenomaan barokkiohjelmiston tulkitsijana, vaikka ääneltään ja tyyliltään monipuolisena muusikkona hän taipuu kaikenlaisiin musiikin muotoihin gregoriaanisesta kirkkolaulusta jazz- ja poplauluun. Lattke on esiintynyt yli 60 maassa ja työskennellyt merkittävien yhtyeiden ja johtajien kanssa.

Voittajat

Yhtyelaulukilpailun palkintosijat vuodesta 1989.
AORA (Ruotsi)
2021
1. AORA (Ruotsi), Grand Prix
2. Åkervinda (Ruotsi)
3. Total Vocal (Israel)
4. A Capella Boğaziçi (Turkki), Les Itinérantes (Ranska)
Yleisöäänestys: Vox Populi Project (Meksiko)
AORA (Ruotsi)
SØNK (Tanska)
2019
Akustiset yhtyeet:
1. Ensemble Nobiles (Saksa)
2. Aba Taano (Uganda)
Vahvistetut yhtyeet:
1. SØNK (Tanska), Grand Prix
2. Of Cabbages and Kings (Saksa)
3. Kuvaja (Suomi)
SØNK (Tanska)
Quintense (Saksa)
2017
Akustiset yhtyeet:
1. Ilo Ensemble (Suomi)
2. Latvian Voices (Latvia)
3. KOR (Italia)
3. Sine Nomine (Kolumbia)
Vahvistetut yhtyeet:
1. Quintense (Saksa) – Grand Prix
2. SKETY (Tsekki)
Quintense (Saksa)
ONAIR (Saksa)
2015
Akustiset yhtyeet:
1. Sjaella (Saksa)
2. Sekunti (Suomi)
3. proMODERN (Puola)
Vahvistetut yhtyeet:
1. ONAIR (Saksa) – Grand Prix
2. Voco Novo (Taiwan)
2. Estonian Voices (Viro)
3. The Quintessence (Georgia)
ONAIR (Saksa)
Ommm (Ranska)
2013
1. Ommm (Ranska) – Grand Prix
2. JazzIn Sisters (Viro)
3. Vocal Motion Six (Namibia)
3. Taiga (Suomi)
Ommm (Ranska)
Postyr Project (Tanska)
2011
1. Postyr Project (Tanska) – Grand Prix
2. Sonic Suite (Saksa)
3. Cappella’A (Liettua)
3. Egregor vocal (Ranska)
Postyr Project (Tanska)
Klangbezirk (Saksa)
2009
1. Klangbezirk (Saksa) – Grand Prix
2. Voz en Punto (Meksiko)
3. Novy Vek (Venäjä)
4. Shiva Knows (Alankomaat)
Klangbezirk (Saksa)
Vocaldente
2007
1. Vocaldente (Saksa) – Grand Prix
2. Juice (Iso-Britannia)
3. Sound Affaire (Saksa)
3. Vocado (Ruotsi)
Vocaldente

2005

2003

2001

1999

1997

1995

1993

Vakavan musiikin sarja

Kevyen musiikin sarja

1991

Vakavan musiikin sarja

Kevyen musiikin sarja

1989