Esipuhe

Taiteellinen johtaja Kari Turunen

Kari Turunen

Läsnäolon taidetta

Tämänvuotista Tampereen Säveltä suunnitellessamme olemme koko ajan pyrkineet tasapainoilemaan perinteisen ja uuden välillä. Ulkoisesti kaikki on pitkälti kuin ennen, mutta olemme pyrkineet tuomaan tuttuihin raameihin sellaista sisältöä, joka vastaa aikamme ja ympäristömme kysymyksiin.

Sävelen perinteiset pääpilarit, yhtyelaulukilpailu ja kuorokatselmus, antavat äänen toisaalta huippuunsa hiotuille lauluyhtyeille ja toisaalta monenlaisista taustoista ja lähtökohdista ponnistaville kuoroille. Näiden loppukonsertit ovat tärkeä osa festivaalin konserttitarjontaa ja tarjoavat loistavan näyteikkunan siihen, missä yhtye- ja kuoromaailmassa mennään. Tampereen Sävelen muu konserttitarjonta heijastaa tänä vuonna moniäänisen laulumusiikin tyylikirjon moninaisuutta kansanmusiikista keskiaikaiseen musiikkiin ja rytmisestä yhtyemusiikista uuteen kuoromusiikkiin. Oman värinsä tuovat kansainväliset vierailijamme, kanadalainen Vancouver Chamber Choir sekä ruotsalaiset AORA ja The Real Group.

Näiden näkyvimpien elementtien lisäksi tapahtumaan kuuluu rikas koulutustarjonta kuoronjohdon mestarikurssista paneelikeskusteluihin Tampere-talon kuorotorilla. Näissä pureudutaan aiheisiin, jotka ovat niin yhteiskunnallisesti kuin musiikillisesti ajankohtaisia, oli sitten kyse improvisaatiosta tai tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä. Festivaali tarjoaa loistavan mahdollisuuden niin järjestetyille kuin vapaamuotoisillekin keskusteluille yhtä hyvin yhtye- ja kuorolaulajien, kuoronjohtajien kuin konserttivieraidenkin välillä. Pitkät konserttien ja koulutustapahtumien herättämät keskustelut niin kahviloissa kuin iltaklubeillakin ovat keskeinen osa Sävelen merkitystä.

Vuoden 2021 Tampereen Sävel oli pandemian myötä puhtaasti virtuaalinen tapahtuma. Kaikkein tärkeintä onkin se, että voimme tänä kesänä kokoontua taas yhteen. Moniääninen laulu on läsnäolon taidetta. Mikään teknologia ei voi korvata samassa paikassa yhdessä laulamista eikä yhtye- ja kuoromusiikin kokemista fyysisesti siinä tilassa, jossa musiikki luodaan. Iloitkaamme yhdessä Tampereen kesässä siitä, että voimme taas kohdata ja kokea moniäänisen laulumusiikin voiman yhdessä.