Skip to content

Tampereen Sävelessä koettiin laulajien riemukas jälleennäkeminen

Viisipäiväinen Tampereen Sävel toi kaupunkiin yhteensä 1400 laulajaa noin 70 kuorosta ja lauluyhtyeestä. Yhteisön jälleennäkeminen oli tunteikas, ja myös yleisö löysi tiensä niin kilpailu- ja katselmusohjelmaa kuin konsertteja ja ilmaistapahtumiakin seuraamaan kiitettävissä määrin.

”Mieleenpainuvaa näissä päivissä on ollut festivaalin lämmin, vastaanottavainen tunnelma. Kuunnellessani suomalaisia kuoroja huomio on kiinnittynyt kuorojen sointiin, joka on avoin kuten suomalaiset ihmisetkin”, kuvaili Jennifer Tham kokemustaan kuorokatselmuksen tuomariston puheenjohtajana.

Kuorokatselmus huipentui sunnuntaina päätöskonserttiin, jonka yhteydessä jaettiin tunnustuspalkinnot. Grex Musicus nousi tuomariston arvioissa katselmuksen korkeatasoisimmaksi kuoroksi. Sille myönnettiin 1500 euron tunnustuspalkinto, ja arvioinnissa se sai ainoana kuorona täydet kolme kultaleimaa. Jennifer Tham luonnehtii Grex Musicusta seuraavasti:

”Heidän esiintymisensä haltioitti meidät kauneudellaan ja huolellisesti toteutetuilla musiikillisilla yksityiskohdilla.”

Lisäksi seitsemälle kuorolle jaettiin 1000 euron tunnustuspalkinnot. Johtajapalkinnot myönnettiin Riku Miettuselle ja Kirsi Tunkkarille. Parhaasta ohjelmistosta palkittiin Vino Ensemble. Kuorokatselmukseen osallistui tänä vuonna 46 kuoroa Suomesta, Virosta, Tsekistä, Ruotsista ja Norjasta. Tuomaristo arvioi kunkin osallistujakuoron esityksen yhdestä kolmeen pronssi-, hopea- tai kultaleimalla ja jakoi yhteensä 10 000 euroa tunnustuspalkintoina.

Singaporelaisen Thamin johtaman tuomariston muut jäsenet olivat Basilio Astulez (Espanja), Orla Flanagan (Irlanti), Timo Nuoranne (Suomi) ja Kaija Viitasalo (Suomi).

Kuorokatselmuksen päätöskonsertin yhteydessä jaettiin myös Suomen Kulttuurirahaston Matti Hyökin kuoronjohtajarahaston ja Tampereen Sävelen myöntämä elämäntyöpalkinto (2500 €). Palkinnon sai musiikkineuvos Marjukka Riihimäki sinnikkäästä ja poikkeuksellisen pitkäjänteisestä työstä suomalaisen luovan ja esittävän kuoromusiikin hyväksi.

14.–18.6.2023 järjestetyn Tampereen Sävelen konserttiohjelman kohokohtana oli Kari Turusen johtaman Vancouver Chamber Choirin monipuolinen osallistuminen festivaalille. Heidän lauantainen konserttinsa Tampereen tuomiokirkossa herätti varauksetonta ihastusta niin yleisössä kuin ammattilaisvieraiden keskuudessa. Perjantaina Somnium Ensemblen konsertin päätteeksi koettiin Somnium Ensemblen ja Vancouver Chamber Choirin yhdessä esittämä Meren virsi, joka hurmasi kuulijansa niin ikään. Myös Tõnu Kaljusten vetämä kuoronjohdon mestarikurssi päätöskonsertteineen oli korkeatasoinen. Vancouver Chamber Choir toimi kurssin harjoituskuorona.

Keskiviikkona ja torstaina käydyn yhtyelaulukilpailun Grand Prix myönnettiin ranskalaisyhtyeelle Les Itinérantes. Yhtyelaulua kuultiin myös konserttiohjelmistossa, jonka huipensi Pakkahuoneella lauantai-iltana esiintynyt ruotsalaisyhtye The Real Group.

Tampereen Sävelen yhteydessä tehtiin myös paljon arvokasta yhteisötyötä, kuten MunKuoro/MinKör-hankkeen kesäpäivien järjestäminen. Hankkeen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten laulamista, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

Yhteensä festivaalin käyntikerrat nousivat yli 25 000:n. Tampereen Sävel järjestetään seuraavan kerran 11.–15.6.2025, jolloin festivaali juhlii 50-vuotista taivaltaan. Kari Turusta taiteellisena johtajana seuraa Merzi Rajala. Rajala on suomalainen rytmisen kuoronjohtamisen pioneeri, säveltäjä, sovittaja ja pedagogi.

Yle Radio 1 on ollut mukana Tampereen Sävelessä ja lähettää seuraavat konserttitaltioinnit:
21.6.2023 klo 19.02 Yhtyelaulukilpailun päätöskonsertti
22.6.2023 klo 19.02 Vancouver Chamber Choir, Amor Céu

KUOROKATSELMUKSEN PALKINTOLISTA

1500 €
Grex Musicus

1000 €
Campanella
Lempikuoro
Mieskuoro Valkia
NOX
SEIM Ensemble
Suomen Nuorisokuoro – Finlands Ungdomskör
Vino Ensemble

Johtajapalkinto/Conductor’s prize:
Riku Miettunen 500 €
Kirsi Tunkkari 500 €

Paras ohjelmisto/Best Programme: Vino Ensemble 500 €

KUOROKATSELMUKSEN 2023 LEIMAT

Tilaa uutiskirje

Saat uutiset, blogikirjoitukset ja parhaat ohjelmatärpit suoraan sähköpostiisi. Voit perua tilauksesi milloin tahansa.