Kuorokierros_c_Marianne-Ylitie

Muista Sävel

Ennakkotapahtuma

Tampereen Sävelen ennakkotapahtumassa pureudutaan musiikin kuntouttavaan voimaan, nautitaan kuoromusiikista ja lauletaan yhdessä.

Musiikki kuuluu kaikille -seminaari

Miten ja miksi musiikki kuntouttaa? Mikä on yhdessä laulamisen merkitys aivoterveydelle? Miten musiikki voi tukea ikäihmisten ja muistisairaiden hyvää elämää? Millaisia toimia tulisi tehdä, jotta kulttuuri ja erityisesti musiikki todella kuuluisi kaikille ikään ja asumismuotoon katsomatta? Miten voisin itse käyttää musiikkia muistisairaiden kanssa toimiessani? Näihin asioihin pureudutaan Minun ääneni -hankkeen (STEA 2021-2023) Musiikki kuuluu kaikille -seminaarissa.

Puhujina seminaarissa ovat neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämö, musiikintutkija Annika Tammela ja sosiaaligerontologian dosentti Jari Pirhonen. Ohjelmassa on aamupäivällä työpajoja, iltapäivän päättää paneelikeskustelu: Miten musiikki soisi enemmän muistisairaan arjessa? Lisäksi Pirkanmaan kulttuurihyvinvoinnin kentän toimijat esittelevät toimintaansa. Seminaarissa julkaistaan Minun ääneni -hankkeen käytännönläheinen opaskirja, josta löytyy muistia kuntouttavia musiikillisia tehtäviä. Oppaaseen on myös koottu käytännön kokemuksia musiikin käyttämisestä työvälineenä muistisairaiden kanssa sekä tietoa muistisairaudesta ja musiikin hyvinvointivaikutuksista.

Seminaari on ilmainen. Tarjolla on kahvit aamulla sekä iltapäivällä. Omakustanteinen lounas. Tilaisuus striimataan ja tallennetaan jälkeenpäin katsottavaksi. Lue lisää ja ilmoittaudu Minun ääneni -sivustolla.

Minun ääneni -hanke järjestää kuntouttavia musiikkiryhmiä muistisairaille ja heidän läheisilleen sekä kaikille muistin kuntoutuksesta kiinnostuneille. Se rohkaisee ammattilaisia ja vapaaehtoisia kuntouttavan musiikkitoiminnan pariin ja jakaa tietoa kenen tahansa hyödynnettäväksi.

Minun ääneni on Arvokas vanhuus ARVA ry:n hanke.

Yhteislauluilta

Tampere laulaa -tapahtumassa lauletaan tuttuja lauluja yhdessä ja hellitään aivoterveyttä. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Metson musiikki ja lehdet -osaston ja Minun ääneni -hankkeen kanssa.

Kuorokierros

Pirkanmaalaiset kuorot esiintyvät tamperelaisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Kuorokierroksen avaus järjestetään yhteislaulutilaisuutena klo 18.30 Olympia-aukion portailla Ratinassa, ja siitä  kuorot suuntaavat kiertämään Tampereen keskusta-alueen eri kohteita aina klo 23 saakka. Tänä vuonna uutuutena on yhteislauluhaaste, jonka toteutuksesta kerrotaan lähempänä tapahtumaa. Sateen sattuessa aloituslaulut lauletaan Ratinan kauppakeskuksen sisällä. Kuorot sekä niiden esiintymisajat ja -paikat julkaistaan toukokuussa 2023.

Kuorokierros järjestetään yhteistyössä Pirkanmaan kuorokeskuksen kanssa.

Ohjelma

Musiikki kuuluu kaikille -seminaari
klo 9–16, Kulttuuritalo Laikku

Yhteislauluilta
klo 18, Metson musiikki ja lehdet

Kuorokierros
klo 18.30, Ratinan Olympia-aukio (Kuorokierroksen avaus ja yhteislaulutilaisuus)
klo 19–23, useita tapahtumapaikkoja

Puhujat ja Esiintyjät

Teppo Särkämö, neuropsykologian professori
Annika Tammela, musiikintutkija
Jari Pirhonen, sosiaaligerontologian dosentti

Pirkanmaalaisia kuoroja

Linkit

KUVA: Marianne Ylitie