Helsinkiläinen kuoronjohtaja ja pedagogi Saara Ruuska kertoo Ukrainan äänet -hankkeesta, jossa laulumusiikki yhdistää eri maista tulevat ihmiset.
“Kun ukrainalaiset kokoontuvat yhteen, he laulavat.” Näin sanoi ukrainalaistaustainen ystäväni Uliana Burdina, kun kysyin häneltä musiikin merkityksestä. Uskon, että laulu on voimakas keino kokoontua ja luoda yhteyksiä, myös muille kuin ukrainalaisille. Koneen säätiön rahoittaman Ukrainan äänet -hankeen tarkoitus on mahdollistaa kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä ukrainalaisen ja suomalaisen laulumusiikin keinoin.
Yhteisölliset koljada-pidot aloittivat hankkeen
Monikulttuurinen Maailma-kuoro yhdessä ukrainalaisten paikallisyhdistysten sekä muiden kumppaneiden kanssa järjesti tammikuussa Helsingissä, Tampereella ja Turussa yhteisölliset koljada-pidot. Itäslaavilaisella alueella käytetty ’koljada’-termi merkitsee joulukautta, jota vietetään juliaanisen kalenterin mukaan loppiaisesta kaksi viikkoa eteenpäin. Lisäksi koljada-sanalla viitataan joulukaudella laulettaviin kansanomaisiin, hengellisiin lauluihin.
Halusimme luoda koljada-tapahtumista helposti lähestyttäviä ja lämminhenkisiä tilaisuuksia, joissa osallistujat voisivat tutustua muihin ja osallistua myös laulamalla. Tapahtumiin oli ukrainalaisille osallistujille vapaa pääsy, muiden osallistujien lippujen tuotto lahjoitettiin siviiliuhreille Ukrainaan.
Osallisuus mahdollistaa kohtaamista
Hankkeen toimintaa ohjaa osallisuuden periaate ja sitä toteutetaan useilla eri tasoilla. Kuoroon löydettiin uusia ukrainalaisia laulajia, ja ukrainalainen juhla-ateria tehtiin yhteisvoimin. Jo valmisteluvaiheessa tarinat ja kohtaamiset musiikin ja ruuan äärellä toivat ihmisiä yhteen. Esitettävään musiikkiin etsin sovituksellisia ja tilallisia ratkaisuja, jotka madalsivat esiintyjien ja yleisön välistä kynnystä. Kuoro lauloi ukrainaksi ja suomeksi: valitsemani teosparit toimivat kulttuurisina ikkunoina puolin ja toisin.
Jokainen kolmesta, loppuunmyydystä tapahtumasta oli ainutlaatuinen kokemus, joissa yhdistyi minulle henkilökohtaisellakin tasolla merkittäviä asioita kuten yhteisöllisyys, oppiminen sekä kuulluksi ja nähdyksi tuleminen.
Ukrainalaiset laulutoiveet ohjaavat tulevaa ohjelmistotyötä
Keräsimme koljada-tapahtumien ukrainalaisilta osallistujilta vastauksia kysymykseen “Minkä ukrainalaisen laulun haluaisit kuulla syksyn 2023 konserteissa?”
Nyt toukokuussa kuuntelen näitä ukrainalaisia toivelauluja ja sovitan niitä kuorolle. Lisäksi tapaan Suomessa asuvia ukrainalaisia ja keskustelen heidän kanssaan musiikista. Samalla mietin kokoonpanoja sekä etsin ukrainalaisille lauluille sopivia, suomalaisia teospareja. Yhtymäkohdat voivat olla musiikillisia tai temaattisia. Kuten koljada-tapahtumissakin, haluan laulaa myös suomeksi. Tämä musiikillinen ja kielellinen vaihto on ollut hankkeen alkumetreiltä asti myös ukrainalaisesta diasporasta noussut toive.
Kuoro merkityksellisenä yhteisönä
Olen johtanut perustamaani monikulttuurista Maailma-kuoroa vuodesta 2010, mutta Ukrainan äänet -hankkeen myötä tämä jo valmiiksi elinvoimainen musiikillinen yhteisö on päässyt kasvamaan ja laajenemaan uudella ja merkityksellisellä tavalla. Tähän astisen urani hienoimpia hetkiä oli saada johtaa ukrainalaisia joululauluja tälle yhteisölle. Kun kuoro lauloi ukrainaksi ja soi hyvin, näin, miten tämä sytytti sekä laulajiston että ukrainalaisen yleisön silmiin aivan erityistä loistoa.
Nyt käsissäni on aineisto, joka kertoo yli sadan laulutoiveen lisäksi myös vastauksia siihen, mitä nämä laulut toivojilleen merkitsevät. Syksyn Ukrainan äänet -konsertit kokoavat jälleen yhteen ihmisiä erilaisista taustoista, ja niissä tullaan kuulemaan monille merkityksellisiä lauluja sekä tarinoita näiden laulujen takana.
Saara Ruuska on helsinkiläinen kuoronjohtaja ja pedagogi. Hän johtaa Koneen säätiön rahoittamaa Ukrainan äänet -hanketta. Ukrainan äänet -konsertit ma 27.11. Helsingin Savoy-teatterissa ja ke 6.12. Turun Sigyn-salissa sekä Tampereella loppuvuodesta 2023 tai alkuvuodesta 2024.
Lisää aiheesta kuullaan Tampereen Sävelen paneelikeskustelussa Kuoro monikulttuuristen kohtaamisten instrumenttina, joka järjestetään lauantaina 17.6.2023 klo 15–16 Tampere-talon aulassa.
Kuva: Jan Nordblad