Skip to content

Tulevaisuuden laulumaa: Kuoro-Suomi 30 vuoden päästä

MunKuoro/MinKör-verkosto yhdistää avoimet lasten ja nuorten kuorot yhteiseen toimintaan.

Aika synkeältä näyttää tutkimustieto lasten laulamisesta ja musiikin harrastamisesta. Tilastokeskuksen mukaan laulun harrastuneisuus on vähentynyt. Yhä enemmän kouluissa on musiikin opettajia, jotka tuntevat epävarmuutta työssään, ja onhan opettajankoulutuksessa vähennetty musiikinopetusta. Vanhemmat sukupolvet osaavat luritella ulkoa vaikka kuinka monta laulua, nuoremmat tuijottavat vaisuna kännykkään. Koulukuorojakin vaikuttaa myös olevan paljon vähemmän kuin aiemmin.

Miten tässä pääsi näin käymään? Suomen kulttuuri on rakentunut laululle, meidän maammehan on Väinämöisen ja laulun maa! Syynä saattaa olla täysin valmistamattomien laulukokeiden aiheuttamat traumat. Niissä jaettiin polttomerkkejä nuorille; sinä olet musikaalinen, sinä et… siis laulaminen onkin vain lahjakkaiden etuoikeus! Vanhemmat halusivat henkisesti kukaties suojella lapsiaan siltä, että joku lyttää itsetunnon pois. Jäikö kuorokulttuuri omaan kuplaansa? Kattavin kuoroverkosto lapsille ja nuorille rakentui pääosin seurakuntien piirissä. Tämä kirkon arvokas työ on kasvattanut Suomeen hienoja laulajia ja ylläpitänyt kuorotoimintaa. Mutta samaan aikaan eri uskontojen ja kulttuurien määrä kasvaa; onko eri taustaisilla lapsilla samanarvoiset mahdollisuudet päästä tutustumaan kuoroharrastukseen?

Hihat heilumaan

Mutta nyt kääritään hihat ja aletaan yhdessä muuttaa tätä synkeää kuvaa! Uudistetaan kuoroharrastuksen imagoa, autetaan perustamaan lapsikuoroja, kehitetään niille mielekästä toimintaa, laitetaan ne kartalle ja yhteistyöhön, nostetaan lasten alkeislaulunopetus arvoonsa ja tarjotaan lapsikuorojen perustajille kaikki mahdollinen yhteistyö ja tuki. Edesautetaan uuden kuorokulttuurin syntymistä, tehdään toiminnasta lasten ja nuorten näköistä ottamalla heidät mukaan suunnitteluun. Juuri tätä yhteistyötä tekee Nuorten Kuoroliitto yhdessä De Ungas Musikförbundin kanssa MunKuoro/MinKör-verkoston kautta. Menossa on ensimmäinen yhteinen MunKuoro/MinKör-vuosi pilottijakson jälkeen.

MunKuoro/MinKör-nätverket inspirerades av Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds projekt ”Kör i Skolan”, som startades med målet att skapa nya körer i skolor runtom i Finland. Idag leds nätverken av Nuorten Kuoroliitto och De Ungas Musikförbund i Svenskfinland (DUNK). Tillsammans har vi möjlighet att sammanföra körledare runtom i Finland, även över språkgränser. Det är en otrolig rikedom att kunna dela den kompetens i vårt lilla land. Nuorten Kuoroliittos intresse och satsning på MunKuoro gav en kick att fortsätta, och idag räknar nätverken till 55 medlemskörer!

Tampereella nähdään

Missä mennään nyt? MunKuorojen videokisaan osallistutaan ahkerasti, alkeistason kuoronuottivihko on tehty ja Tampereelle on tulossa ihan ensimmäinen kaksikielinen MunKuoro/MinKör-kesätapahtuma konsertteineen. Keväällä saimme opettajien tukisivut toimimaan ja sinne kuvataan materiaalia, pedagogisia vinkkejä, leikkejä, nuotteja ja artikkeleita kuoronjohtajien työtä helpottamaan. Tuki auttaa varmasti sekä luokanopettajia että kokeneempia kuoronjohtajia. Materiaalin saavuttamisen ehtona on se, että aloittaa jossain päin Suomea yhden MunKuoro-ryhmän.

Mitä Sinä voisit tehdä lasten laulamisen hyväksi? Levitä sanaa MunKuoroista, se on helppoa; voit ohjata tutustumaan toimintaan sivuilla munkuoro.fi (eller minkor.fi!) Voit perustaa kuoron tai liittää jo olemassa olevan kuoron verkostoon. Voit myös lähettää omaa materiaalia, ideoita, leikkejä tai lauluja, jotta voimme jakaa sitä eteenpäin verkostolle. Ja tietysti se tärkein: usko nuoriin ja heidän kykyynsä oppia laulamaan. Se yllättää iloisesti joka kerta!

Mia Makaroff

Koko perheen MunKuoro/MinKör-konsertti
la 17.6.2023 klo 13–15
Tampere-talo, Pieni sali
Vapaa pääsy!

Tilaa uutiskirje

Saat uutiset, blogikirjoitukset ja parhaat ohjelmatärpit suoraan sähköpostiisi. Voit perua tilauksesi milloin tahansa.