Skip to content

Pieniä tekijänoikeustekoja suuresta rakkaudesta taiteeseen

Sulasolin ja sen kumppaneiden Lauletaan! Soitetaan! Puhtaasti -hanke tekee tekijänoikeuksista välittämisen helpoksi. Puhtaasti-sivuston tieto-, ohje- ja vinkkipankit tarjoavat kootusti selkokielisiä vastauksia kuorojen ja yhtyeiden arjen kysymyksiin.

Mitä taide merkitsee sinulle? Mitä ajattelet, koet ja tunnet miettiessäsi, mitä musiikki ja laulaminen sinulle antavat? Jokainen vastaa omalla tavallaan, mutta kaikissa vastauksissa lienee läsnä jotakin lämmintä, täyttävää, hyvää tekevää ja syvästi merkityksellistä. Uskallan väittää: me laulamme rakkaudesta musiikkiin, rakkaudesta taiteeseen.

Kun puhumme rakkaudesta taiteeseen, olemme tekijänoikeuksien ytimessä. Siitä tekijänoikeuksissa lain, kansainvälisten sopimusten ja joskus byrokraattisilta tuntuvien velvollisuuksien takana on lopulta kyse. Miten voisimme rakastaa musiikkia vaalimatta heitä, joita ilman meillä ei olisi musiikkia: musiikintekijöitä. Heidän arvostamisensa on yksinkertaista. Välitetään tekijänoikeuksista!

Puhtaasti kuorokatselmukseen ja yhtyelaulukilpailuun

Sulasolin ja sen kumppaneiden Lauletaan! Soitetaan! Puhtaasti -hanke tekee tekijänoikeuksista välittämisen helpoksi. Puhtaasti-sivuston tieto-, ohje- ja vinkkipankit tarjoavat kootusti selkokielisiä vastauksia kuorojen ja yhtyeiden arjen kysymyksiin. Lue tästä Tampereen Sävel -tärpit, joilla olet mukana tekemässä puhdasta kuorokatselmusta ja yhtyelaulukilpailua!

Luvalliset nuotit

• Hankkikaa jokaiselle luvalliset nuotit eli alkuperäiset ostetut, lainatut tai vuokratut nuotit tai oikeudenhaltijoiden luvalla valmistetut nuottikopiot. Tämä pätee, vaikka laulaisitte esiintyessänne ulkoa.
• Onko ohjelmistossanne julkaisemattomia, julkaistuja, kustannettuja, Creative Commons (CC) -lisensoituja ja vapaita teoksia? Selvitä, millainen nuotti on kulloinkin luvallinen ja huolehdi, että fyysiset ja/tai sähköiset nuottiarkistonne ovat kunnossa.
• Tiesitkö, että tarvitset luvan nuotin käyttämiseen sähköisesti, esimerkiksi tabletilla?

Sovitusluvat

• Tekijällä on aina oikeus päättää teoksensa käytöstä, niin myös sen muuntelemisesta eli esim. sävellyksen sovittamisesta.
• Jos alkuperäinen sävellys on suojattu eli tekijä on elossa tai tämän kuolinvuodesta on alle 70 vuotta, onhan teillä/sovittajalla kirjalliset, arkistoidut sovitusluvat esittämiinne sovituksiin?

Esitysluvat

• Tapahtuman järjestäjä Tampereen Sävel vastaa esitysluvasta. Kuten aina muiden järjestämässä tapahtumassa esiintyessänne, teidän pitää tehdä esitysilmoitus eli ilmoittaa Teostoon tiedot käyttämästänne musiikista.
• Jos järjestätte valmistautumiskonsertin tai vastaavan tilaisuuden, muistakaa huolehtia esitysluvasta ja -ilmoituksesta.

Valokuvat

• Voitte valokuvata oman esityksenne.
• Muuhun valokuvaamiseen tarvitaan akkreditointi Tampereen Säveleltä.
• Jos käytätte muiden ottamia valokuvia, pyytäkää kuvaajalta lupa käyttöön ja mahdolliseen muokkaamiseen.
• Hankkikaa aina kuvaus- ja julkaisulupa kuvattavilta ja mainitkaa kuvaajan nimi kuvan yhteydessä.

Lisätietoa valokuvauksesta

Tallenteet

• Saatte äänittää tai videoida oman esityksenne.
• Jos tallennatte suojattua musiikkia ja jaatte sitä esim. somessa tai kotisivuillanne, tarvitsette luvan sekä tallentamiseen että yleisölle välittämiseen.
• Usein sopiva lupa on Teoston Mediapienlupa (audiot) tai Mediapienlupa Synkronointilisällä/Teoston Tuotantokohtainen synkronointilupa (videot).
• Muistakaa pyytää luvat tallentamiseen ja jakamiseen myös kaikilta esiintyjiltä.

Lue lisää tallentamisesta

Tehdään yhdessä Tampereen Sävelestä puhdasta nautintoa!

Teksti: Susanna Kantelinen, Puhtaasti-hanke

Tilaa uutiskirje

Saat uutiset, blogikirjoitukset ja parhaat ohjelmatärpit suoraan sähköpostiisi. Voit perua tilauksesi milloin tahansa.