Skip to content

Uusi taiteellinen johtaja esittäytyy

Tampereen Sävelen uusi taiteellinen johtaja on Kari Turunen. Turunen on kokenut kuoronjohtaja, joka työskentelee parhaillaan Kanadassa Vancouverin kamarikuoron (Vancouver Chamber Choir) taiteellisena johtajana. Suomessa Turunen johtaa renessanssin ajan musiikkiin erikoistunutta I Dodici -yhtyettä.

Turunen kuvailee alkavaa taiteellista johtajuuttaan hänelle itselleen merkitykselliseksi tehtäväksi.

– Sävel on niin keskeinen osa suomalaista vokaalimusiikin palapeliä, että mahdollisuus vaikuttaa sen sisältöön on jo kunnia ja haaste sinänsä. Minulle ihmisenä on kuitenkin vielä merkityksellisempää se, että tämä tehtävä sitoo niin monta lankaa yhteen.

Turunen on osallistunut Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen ensi kertaa laulajana vuonna 1985 ja viimeisen kerran kuoronjohtajana vuonna 2015, minkä jälkeen hän on istunut parin katselmuksen tuomaristossa.

– Tämän lisäksi olen osallistunut kuoronjohdon mestarikurssille, lukemattomiin koulutuksiin, konsertoinut Sävelessä ja kokenut suuria elämyksiä hienojen kuorojen ja yhtyeiden konserteissa. Sanalla sanoen, Tampereen Sävel on osa minua.

Tulevaa Tampereen Säveltä suunnitellessaan Turunen lupaa yrittää pitää mielessään nämä kokemukset ja tunteet ja luoda tapahtuman, jossa on mahdollisuuksia ja tilaa nousta arjen yläpuolelle. Koska varsinainen suunnittelutyö on vasta alkamassa, ei sisällöistä voi tässä vaiheessa kertoa kovinkaan suurieleisesti. Muutama ajatus Turusella on jo kuitenkin noussut mieleen, näistä tärkeimpänä yhteisöllisyys.

– Olemme viimeisen 16 kuukauden aikana saaneet huomata, miten paljon tarvitsemme yhteyttä toisiin ihmisiin. Kuoro- ja yhtyelaulussa tämä yhteys toteutuu parhaimmillaan niin fyysisesti kuin henkisestikin – tulemme yhteen samaan tilaan, mutta parhaimmillaan myös mielemme virittyvät samalla taajuudelle. Kaipaamme kaikki näitä kokemuksia niin laulajina kuin kuulijoinakin. Miten ne konkreettisesti ilmenevät kesäkuussa 2023 onkin sitten toinen juttu, ja siitä pääsemme kertomaan hyvissä ajoin ennen seuraavaa Tampereen Säveltä.

Tampereen Musiikkijuhlien henkilökunta, lauluyhtyeet ja kuorot sekä yleisö jäävät innolla odottamaan, miten nämä ajatukset konkretisoituvat kesäkuun 14.–18. päivänä 2023 järjestettävässä seuraavassa Tampereen Sävelessä. Tervetuloa tiimiin, Kari!

Kuva © Diamond’s Edge

Tilaa uutiskirje

Saat uutiset, blogikirjoitukset ja parhaat ohjelmatärpit suoraan sähköpostiisi. Voit perua tilauksesi milloin tahansa.